all work copyright © Eva Bolou - evabolou@gmail.com

FABRICA YFA-net | Network of collaborative sites, culture and recreation

Reuse of the former industry , regeneration of urban greenery in part of the Konstantinidis stream

Design thesis project

In collaboration with: A. Tomara, S. Panagiotarou

Technical University of Crete (T.U.C.) | Architecture School

-YFANET was the largest Balcan textile industry (14.500m )
-Built at 1905, established at 1926
-architects: A. Nikolopoulos, K. Kokoropoulos
-At 1951 part o the building was incinerated by fire
-At 1967 the factory closed
-At 1993 the building and the surrounding area were considered as historic conservation monuments
-Since 2004 the area is under squat

General objectives are the exploitation of the building stock, its reuse and coexistence with new elements, the restructuring of the urban space as well as the rehabilitation of the green space around the stream. Therefore, a network of movements and open spaces is proposed for the union with the other tractors of the city, but also for the reintegration of the shell into the urban fabric, thus making it a new attraction. With the new uses that are now being organized by the building’s program, collective work and housing structures are being studied that aim at strengthening social and economic activities. This is an attempt to unite economy, entertainment and culture.

With the aim of consolidating and highlighting the part of the Konstantinidis stream located in the study area, it is proposed to restore the liquid element to a pipeline network that receives the stream from the underground pipeline at Diogenous Street and maintain it on the surface until it encounters the existing physical flow from Papafi to Theaganous street, where it is once again channeled into a subterranean conduit leading to Thermaikos Gulf. On the occasion of the reappearance of the stream in the area, public spaces are created that act as stopping points for the restoration of accessibility to the green and the connection with Yfanet.
A basic intention was to create a square at the level of the stream, to highlight the old building, bridging the height difference of the city's stream, to expand the new uses near the green spaces, and to revitalize the wider region.

In the old industry, it is proposed to preserve and reuse the basic building volume while revealing its views from the perimeter units to create sufficient open public spaces. 

The old building is divided into two uses of culture and labor. There is now a multi-event platform, suitable for exhibitions, concerts and other cultural events, workplaces, shops and co-working spaces. These two spatial units are separated by a new self-supporting metal structure, the tropical foliage. It is an intermediate arc that runs the entire length of the building, separating the uses with the slight limits that surround them, but at the same time it is a meeting point and movement zone for both building and urban level.

In addition, a new building is added to the area that functions as a youth hostel.
With the new uses that are now being organized by the building's program, collective work and housing structures are being studied that aim at strengthening social and economic activities.

The ​​FAB NET is a proposal to strengthen the economy of the local community as it enables groups to develop their ideas in places where they will produce their products and at the same time promote them. Thus, crafts are being developed either on two levels or on one-storey. These are lightweight metal constructions lined with wood, with flexibility in their use depending on the location of the product transport platform. The spaces around the crafts are the shared environment for the exchange of ideas and the development of conditions of cooperation and creativity, interaction and entertainment, key concepts that inspire the whole design.

Co-Working spaces are developed on the first floor of the building. They consist of open reading-offices and public areas. In addition, there are closed private offices and seminar rooms. A metal constration hunged from the old building creates a second level of private offices. These collaborative spaces have the ability to operate independently as basic access can be isolated from the rest of the building. 

The existing building is divided in two spatial units that are separated by a new self-supporting metallic structure, the Tropical Foliage. An intermediate walkway that extends throughout the building, dividing the uses with light boundaries, but at the same constitutes a landmark of the area, a meeting point and a movement zone for both building and urban level.

The Tropical Foliage consists of an horizontal planting zone.  In this space a microclimate is created as it is protected by glass and a perforated sheet metal that filters out the sun’s rays

ROOM - NET is an idea for co - accommodation within the hostel’s hospitality. A network of small wooden shells set up in a single room and give the user the possibility of privacy.

LOGO_SAPIO_M.png